Skladování potravin je malá věda

3 minuty čtení

Skladování potravin je poněkud komplikovanější než skladování jiných produktů. Na ostatní věci postačí většinou jeden sklad, kde budeme mít pokojovou teplotu, nebude zde vlhko, špína a budeme moci větrat. S potravinami to zdaleka tak jednoduché není.  

Zde je rozhodující především teplota a vlhkost. Čistotu záměrně nezmiňuji, protože ta je naprosto automatická. Sklad, který je vhodný pro potraviny, musí být rozdělený do čtyř částí:

  • suchý sklad – teplota 18 °C a více
  • chladný sklad – teplota je zde přirozená
  • chlazený sklad – teplota je 0 °C až 10 °C
  • mrazící sklad – zde je teplota – 18 °C až – 22 °C

image2

Do suchého skladu patří potraviny, jako je například cukr, olej, pečivo , obiloviny, luštěniny a další podobné pochutiny. Okna v této části skladu by měla být zabezpečena síťkou.

Do chladného skladu umístíme brambory, ovoce, zeleninu, vejce, kompoty a také nápoje. V této části skladu by měla být poměrně vysoká vlhkost a především dokonale vyvětráno.

V chlazeném skladu můžeme najít nejrůznější masné výrobky a samotné maso, například drůbež nebo zvěřinu. Budou zde umístěny také mléčné výrobky. V tomto případě je nejdůležitější zásadou skladovat vše odděleně.

V posledním mrazícím skladu bude uschované maso, ryby, pečivo, zelenina, ovoce, polotovary a tak dále. Bude zde vše, co je možné skladovat dlouhodobě.

Pro skladování potravin je třeba dodržovat ještě další neméně důležité zásady. Když máme tedy potraviny rozdělené do vhodných skladů, je třeba u nich pravidelně kontrolovat jakost a zpracovávat přednostně ty potraviny, které byly uskladněny nejdříve.

Vadné kusy je třeba okamžitě odstranit. Důležité je také skladovat odděleně aromatické látky, jako je například koření. U potravin se nesmí skladovat jiné zboží, jakou jsou třeba čistící prostředky. Zakládáme si na dodržování hygienických zásad a neustále kontrolujeme teplotu a vlhkost ve skladu.

IMG_7558Lidé, kteří  pracují ve skladu s potravinami by měli  mít od svého lékaře vystavený zdravotní průkaz a mít znalosti z hygienického minima. Pokud se u  některého z pracovníků vyskytnou zdravotní potíže spojené s průjmem musí podstoupit mimořádnou prohlídku. Ta je také potřeba, pokud ji nařídí orgán hygienické služby.

Toto je jen malý výčet toho, co je potřeba o skladování potravin vědět. Jak říká nadpis – je to malá věda a každá věda vyžaduje neustále vzdělávání v oboru, proto je dobré si neustále zjišťovat novinky, nebo skladování svých potraviny svěřit do rukou profesionálu a neriskovat zbytečné komplikace.